Hängande i limbo: Framtiden för närsjukhuset på Wieselgrensplatsen

Dramatik råder kring framtiden för det planerade närsjukhuset på Wieselgrensplatsen på Hisingen. Liberalerna motsätter sig förslaget om avveckling från Västra Götalandsregionens förvaltning, med hänvisning till det brådskande behovet av nära och tillgänglig sjukvård på Hisingen. Richard Brodd, ledamot i Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, uttrycker farhågor över konsekvenserna om vården inte kan hanteras på annat håll.

Denna fråga har varit föremål för en intensiv debatt under det senaste decenniet. Tanken var att en linbanestation och ett nytt sjukhus skulle byggas på Wieselgrensplatsen, för att ersätta de avdelningar som lades ned på det nuvarande Lundby sjukhuset. Men planerna krossades när linbaneprojektet övergavs på grund av de höga kostnaderna.

Men hoppet om att återuppliva sjukhusplanen har fått ny kraft när Göteborgs stad började utforma sin vision för den framtida 'arenastaden' kring Rambergsvallen/Bravida Arena. En arkitekttävling hölls för sjukhusets design, som förväntas avlasta vården i Göteborg och främst Hisingen.

Men trots allt detta är det fortfarande ovisst om hur man ska gå vidare, ett beslut förväntas senare under året. Richard Brodd varnar för att om avvecklingsförslaget blir verklighet kommer invånarna i Göteborg och Västra Götaland förlora en vårdgivare som levererat god vård i termer av tillgänglighet och kvalitet.